Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΛΑΔΑΝΙΑ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΚΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΛΑΔΑΝΙΑ - CISTUIS CRETICUS
Τα φύλλα της λαδανιάς έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από οποιοδήποτε άλλο φυτό στην Ευρώπη
Tο τσάι λαδανιάς είναι τρεις φορές πιο υγιές από όσο το πράσινο τσάι
Προστατεύει την καρδιά τέσσερις φορές καλύτερα από το κόκκινο κρασί και είναι αντιοξειδωτικό είκοσι φορές ισχυρότερο από τον φρέσκο χυμό λεμονιών.
Σε μελέτες τους που πραγματοποιήθηκαν από το ίδρυμα Lefo Ahrensburg, οι ερευνητές ανέδειξαν την λαδανιά ισχυρότερη με διάφορα από  τσάγια, χυμούς και κρασιά ως προς τη δυνατότητά της να εξουδετερώση τις  ελεύθερες ρίζες όπως οι περιβαλλοντικούς ρύπούς και τα επιβλαβή υποπροϊόντα του μεταβολισμού, ενώ περιέχει έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών και είναι ισχυρότερος από τη βιταμίνη Ε και C.
Το γεγονός ότι  είναι επίσης ευεργετική για το ανοσοποιητικό σύστημα ανακαλύφθηκε στα εργαστηριακά τεστ από το Δρ Vinzenz Nowak από το Bad Iburg. Ήδη ένα φλυτζάνι του τσαγιού ημερησίως είναι ικανό για να υποκινήσει το ανοσοποιητικό σύστημα σημαντικά . Περαιτέρω, ο Δρ Frank Petereit δήλωσε στο πανεπιστήμιο Munster ότι ο Κίστος βοηθά σε πολλές μυκητιακές μολύνσεις όπως mycosis, candida albicans. Επίσης, άλλοι επιβλαβείς μικροοργανισμοί όπως τα βακτηρίδια κολοβακτηριδίου και ελικοβακτηρίδια , το τελευταίο των οποίων προκαλούν τη γαστρίτιδα, καταπολεμώνται  από τον Κίστο.
Ο καθ. Claus Peter Siegers του πανεπιστημίου του Lubeck αποδεικνύει ότι  αποτοξινώνει το σώμα και αποβάλλει τα τοξικά βαριά μέταλλα που προέρχονται από τον καπνό των τσιγάρων, των οδοντικών σφραγισμάτων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Στη μελέτη Sieger, οι καπνιστές έπιναν μόνο 50 μιλιγκραμ τσάι Κίστου δύο φορές την ημέρα. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, στο τέλος της εξέτασης, το επίπεδο καδμίου στο αίμα των συμμετεχόντων ήταν σημαντικά χαμηλότερο από πριν.

Η λαδανιά είναι αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό φυτό που φύεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και κυρίως στην Κρήτη και στην Κύπρο.
Αλλά και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, όπου είναι κοινό φυτό, στην Κριμαία και στον Καυκάσο.

Η λαδανιά, από βοτανική άποψη, ανήκει στην οικογένεια των Cistaceae και περιλαμβάνει 7 γένη και 160 περίπου είδη, φυτά των παραμεσογείων χωρών και της Αμερικής. Στην Ελλάδα, αυτοφυές είναι το γένος Cistus με 5 αυτοφυή είδη. Αυτά είναι τα Cistus creticus ή incanus (υποείδη- creticus και eriocephalus), Cistus parviflorus, Cistus monspeliensis,Cistus salviifolius και το σπάνιο Cistus laurifolius .
Η φυσική του θέση είναι σε ξηρές, πετρώδεις θέσεις, σε φρύγανα και σε διάκενα δασών, όπου μπορεί να καλύπτει μεγάλες εκτάσεις που ονομάζονται κιστώνες. Ακόμη, ευδοκιμεί σε ξηρές ή και δροσερές ημιορεινές περιοχές, σε φτωχά ξηρικά και ασβεστώδη εδάφη και σχηματίζει αραιές ή πυκνές συστάδες. 
 ΄ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ΄ΤΣΙΚΡΙΤΖΗ 2,  ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ-ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΤΗΛ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ 6944149949

Πηγές: Καββάδα ∆., Βοτανικόν και Φυτολογικόν Λεξικόν σελ. 1934, Αθήνα, 1956. Γεννάδιος Π.Γ. Λεξικό Φυτολογικό, σελ. 512, Αθήνα, 1914. Gunther R.T., “The Greek herbal of DioscuridesOxford, Oxford University Press p.701, 1934. Tecoz Η., Reutter L., Vade Mecum. De Matiere Medicale p.205, 1943. Polunin Ο., Flowers of Greece and the Balkans p.340 Oxford Press, 1980.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου