Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΧΑΡΟΥΠΟΜΕΛΟ ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ


 

Χαρούπι: λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε ασβέστιο, κάνει πολύ καλό στην οστεοπόρωση!
Θυμίζει κακάο
Χαρουπολάτα τεμάχιο 45 g, Θερμίδες (Kcal) 199, Πρωτεΐνες (g) 3,6, Υδατάνθρακες (g) 25,6, Λιπαρά (g) 11,9, Φυτικές ίνες (g) 6,4
Ο καρπός της χαρουπιάς (ξυλοκέρατο) έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, φυτικές ίνες (κυρίως γαλακτομανάνες), ασβέστιο και βιταμίνες Β. Επειδή όταν ψηθεί και αλεστεί («χαρουπόσκονη») η γεύση του θυμίζει το κακάο, χρησιμοποιείται αντί αυτού σε διάφορα ροφήματα, προϊόντα επάλειψης και γλυκίσματα, με γνωστότερο το υποκατάστατο σοκολάτας («χαρουπολάτα»). Το σιρόπι που εξάγεται από τον καρπό («χαρουπόμελο») χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία.
Το χαρούπι βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας: οι φυτικές του ίνες προσροφούν πολύ νερό στο έντερο και αυξάνουν την κινητικότητά του.
Το ασβέστιο που το χαρουπόμελο περιέχει σε μεγάλο βαθμό, παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού:

-στη δομή και δύναμη των οστών και των δοντιών
-μεταφορά νευρικών μηνυμάτων
-λειτουργία της καρδιάς
-σύσπαση και χαλάρωση των μυών
-απαραίτητο στην πήξη του αίματος
-λειτουργία διαφόρων ενζύμων του μεταβολισμού

Για αυτό και η χρήση του συστίνεται και βοηθάει πολύ σε:

-περίοδο εγκυμοσύνης,
-περιπτώσεις οστεοπόρωσης,
-όλη την περίοδο σωστής και φυσικής ανάπτυξης των παιδιών σας,
-περιπτώσεις κακής λειτουργίας του εντέρου.

Βάλτε το χαρουπόμελο στην διατροφή και την καθημερινότητα σας, με δύο κουταλιές του γλυκού ημερησίως, οι οποίες είναι αρκετές για να δείτε σύντομα τα ευεργετικά του αποτελέσματα. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε ως φυσικό γλυκαντικό στο τσάι, στο γιαούρτι, σε κέικ, στο παγωτό ως σιρόπι ή σε ότι άλλο θελήσετε ώς συμπλήρωμα.
Η χρήση του και σε περιπτώσεις δίαιτας - διατροφής ευνοείται λόγω των φυτικών ινών που περιέχει.


Χαρουπόμελο η πιο αδυνατιστική υγιεινή συνήθεια
Το σιρόπι αυτό προέρχεται από το χαρούπι ή ξυλοκέρατο – χοντρός, δερματώδης καρπός, γεμάτος από μια πυκνή αλευρώδη σάρκα με γλυκιά γεύση χρώματος κίτρινου ωχρού. Είναι εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πλουσιότερο σε ασβέστιο ακόμα και από το γάλα (350mg ανά 100γρ), ενώ περιέχει φώσφορο, υδατάνθρακες, βιταμίνες Α και Β, πρωτεΐνες και πολλά μεταλλικά στοιχεία. Έχει την ιδιότητα να καταπραΰνει το στομάχι, βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία σε διάφορα παρασκευάσματα (δημητριακά, γλυκά και ροφήματα). Το χαρουπόμελο αποτελεί πλούσια πηγή σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και ριβοφλαβίνης και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

"ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ"
Τσικριτζη 2, Ηράκλειο Κρήτης
Εμπόριο ειδών υγιεινής διατροφής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου