Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

'ΑΡΝΙΚΑ' ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΦΥΤΟ ‘’ΤΟΥ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟΥ ΣΥΤΗΜΑΤΟΣ’'



ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η άρνικα (arnica montana)  είναι ένα γένος που απαριθμεί περίπου τριάντα ποώδη πολυετή είδη που ανήκουν στην οικογένεια του ηλίανθου –asteraceae και λέγεται ότι το όνομά της προέρχεται από την ελληνική λέξη "αρνάκι" λόγω των μαλακών και χνουδωτών λουλουδιών και φύλλων  της.

Ο Διοσκουρίδης την ανέφερε ως το "άλκιμο βότανο" πληροφορία την οποία συναντάμε στα γραφτά κείμενα του Ιταλού γιατρού και βοτανολόγου Pierandrea Mattioli.
Παρόλο  είναι σπάνιο είδος  κατά τόπους μπορεί να την βρούμε να γεμίζει λιβάδια με τα καταπράσινα οδοντωτά και ελαφρώς χνουδωτά φύλλα της και τα πανέμορφα πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια της που κιτρινίζουν τα λιβάδια και τους χερσότοπους όλον τον Ιούνιο και τον Αύγουστο που είναι και η εποχή της ανθοφορίας της.

Λόγω της σπανιότητάς της η άρνικα σε πολλά μέρη είναι προστατευόμενο φυτικό είδος και καλλιεργείται ειδικά για φαρμακευτικές χρήσεις....
π.χ στην Γερμανία η συλλογή της ελέγχεται αυστηρά και απαιτείται ειδική άδεια ενώ απαγορεύεται η συλλογή της για εμπορικούς σκοπούς.
Στην Ελβετία θεωρείται είδος που κινδυνεύει και η συλλογή της με σκοπό το κέρδος απαιτεί ειδική άδεια ενώ στην Ουγγαρία θεωρείται ότι είναι είδος που απειλείται με εξαφάνιση και είναι από τα πολύ λίγα είδη που απαγορεύεται η συλλογή του.

Στην Αρχαία Ελλάδα έχουμε αναφορές και στον Διοσκουρίδη και στον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο για τους Ευρωπαίους και τους ιθαγενείς της Αμερικής ήταν η πρώτη θεραπεία
για τους πόνους των μυών,  τους μώλωπες ,τις εξαρθρώσεις, τις φλεγμονές, τα διαστρέμματα  και  τους τραυματισμούς.
Μία έρευνα που έγινε το 2002 από τους Knuesel O, Weber M, Suter A στην Ελβετία (Valens Clinic for Rheumatism) έδειξε πως η χρήση ενός Gel 50% Άρνικας είχε τα ίδια περίπου αποτελέσματα με τη χρήση ενός Gel με 5% ibuprofen, στην ανακούφιση από την οστεοαρθρίτιδα. 


ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ

Η άρνικα χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους και για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων ενεργοποιώντας τους θεραπευτικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας.
Ο παραδοσιακός τρόπος χρήσης της άρνικας είναι οι εξωτερικές επαλείψεις με έλαιο άρνικας ή χρησιμοποιώντας κομπρέσες εμποτισμένες με λοσιόν άρνικας ή με έγχυμα άρνικας , ποτέ δεν χρησιμοποιούμε την άρνικα σε πληγές και ποτέ εσωτερικά.

Σαν θερμαντικό μασάζ πριν από κάθε άθληση αλλά και σαν χαλαρωτικό μασάζ μετά από την άθληση, μετά από μια κουραστική μέρα, μετά από μια επίπονη εργασία για μυϊκούς και  ρευματικούς πόνους ενώ  βοηθάει  να μειωθούν άμεσα οι φλεγμονές.                                                                             
  Το χαλαρωτικό αυτό μασάζ με λάδι άρνικας θα βοηθήσει τους μύες να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν ενώ παράλληλα θα μας προστατεύσει από επίπονα πιασίματα.

Οι ιδιότητές της είναι:  
αντιαρθριτικές,  αντιρρευματικές, αντισηπτικές, απολυμαντικές, αντιμικροβιακές, τοπικές  αντιερεθιστικές και αντιφλεγμονώδεις.

 ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η άρνικα με τους τρόπους που περιγράψαμε  παραπάνω χρησιμοποιείται ευρέως  από την εναλακτική  και ομοιοπαθητική ιατρική  αλλά και από αθλίατρους σε θεραπευτικά μασάζ για την θεραπεία και την βελτίωση ασθενειών όπως:   της οστεοαρθρίτιδας, των νευραλγιών, των αιματωμάτων, των διαστρεμμάτων, των εξαρθρώσεων, των μωλώπων, των οιδημάτων λόγω θλάσης, των ρευματοειδών πόνων των αρθρώσεων και των μυών, των πόνων της πλάτης και των ώμων, της ακαμψίας των αρθρώσεων, της νευρωτικής αλωπεκίας και της φλεβίτιδας, για την μείωση του μετεγχειρητικού οιδήματος και του πόνου, σαν θερμαντικό μασάζ πριν από κάθε άθληση αλλά και σαν χαλαρωτικό μασάζ μετά από την άθληση..

ΕΝΕΡΓΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Οι θεραπευτικές  ιδιότητες της άρνικας οφείλονται  στα ποικίλα ενεργά συστατικά της τα οποία είναι:
Αμίνες : βηταΐνη,χολίνη,τριμεθυλαμίνη.
Υδατάνθρακες :Mucilage,πολυσακχαρίτες συμπεριλαμβανομένης της ινουλίνης
Κουμαρίνες : Scopoletin,umbelliferone
Τα φλαβονοειδή : Betuletol,eupafolin, flavonol,γλυκουρονίδια,kaempferol,luteolin,quercetin,spinacetin tricin
Τριτερπενοειδή : σεσκιτερπένια,arnifolin,helenalin
Πτητικά έλαια : Thymol
Άλλα συστατικά : Arnicin,καφεϊκό οξύ,καροτενοειδή,φυτοστερόλες,ρητίνη,τανίνη

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

 Όπως και τα περισσότερα βότανα έτσι και την άρνικα πρέπει να την χρησιμοποιούμε με σύνεση, ποτέ παρατεταμένη και ανεξέλεγκτη χρήση,  δεν την χρησιμοποιούμε ποτέ εσωτερικά, δεν την χρησιμοποιούμε σε ανοιχτές  πληγές, σε σπασμένο δέρμα και φυσικά δεν την χρησιμοποιούμε αν είμαστε αλλεργικοί σε αυτή,



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου