Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ;

Σύμφωνα  με τον ορισμό που έχει δώσει η κοινοτική νομοθεσία  ένας οργανισμός χαρακτηρίζεται γενετικά μεταλλαγμένος όταν "το γενετικό του υλικό έχει τροποποιηθεί με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που συμβαίνει στην φύση με το ζευγάρωμα ή και τον φυσικό ανασυνδυασμό γονιδίων". Με απλά λόγια ένας γενετικά μεταλλαγμένος οργανισμός είναι ένας οργανισμός ζωικός ή φυτικός στον οποίο έχει τροποποιηθεί το DNA του, με την εισαγωγή τμημάτων διαφορετικού DNA προερχόμενο από άλλους οργανισμούς,ακόμα και διαφορετικού είδους. 
                                                                                              
Για παράδειγμα για να δημιουργηθεί μια γενετικά μεταλλαγμένη ντομάτα οι οποία να είναι ανθεκτική σε έναν συγκεκριμένο ιό, θα πρέπει να αναζητηθεί ένας άλλος οργανισμός ο οποίος να είναι είδη ανθεκτικός στον συγκεκριμένο ιό, στην συνέχεια να απομονωθεί το κομμάτι του DNA του που του χαρίζει αυτή την ιδιότητα και αυτό το κομμάτι DNA να εισαχθεί στο DNA της ντομάτας δίνοντας της την ίδια ανθεκτικότητα απέναντι στον ιό.

Μια εξίσου επεμβατική τεχνική είναι η μετταλλαξογένεση κατά την οποία βομβαρδίζονται με ακτινοβολία οι οργανισμοί με στόχο την διατάραξη του DNA  τους, η τεχνητή παραγωγή τροποποιήσεων και η επιλογή των ευνοϊκότερων εξ αυτών.


ΤΑ ΟΦΕΛOI

Σκοπός της γενετικής μετάλλαξης των τροφίμων είναι η δημιουργία ποικιλιών ανθεκτικότερων σε παράσιτα και ασθένειες στην χρήση ζιζανιοκτόνων ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος με λίγες θεραπείες.
Στόχος των επιστημών είναι η δημιουργία φυτών ανθεκτικών σε μεγάλο εύρος περιβαλλοντικών συνθηκών, πιο πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.


ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΗΘΙΚΗΣ

Αν και θεωρητικά ο προορισμός των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων είναι να συμβάλουν στην εξάλειψη της πείνας στον πλανήτη, πρακτικά τα έξοδα για τις ευρεσιτεχνίες και τις τεχνολογικές έρευνες των βιοτεχνολογικών προϊόντων θα θέσουν ακόμη περισσότερο εκτός συναγωνισμού τις φτωχές χώρες αυξάνοντας την εξάρτηση τους από τις πολυεθνικές.
Είναι γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι πειραματισμοί πραγματοποιούνται από πολυεθνικές και πολλές χώρες επενδύουν πολλά προς αυτή την κατεύθυνση σε κυβερνητικό επίπεδο. Οι Η.Π.Α είναι μακράν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων ενώ ακολουθούν η Αργεντινή , η Βραζιλία και η Κίνα. Υπό το πρίσμα αυτών των στοιχείων, μοιάζει ουτοπία να πιστεύει κανείς πώς τα προϊόντα αυτά θα μπορέσουν από μόνα τους να λύσουν το πρόβλημα σίτισης του κόσμου

ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ

Από την στιγμή της εμφάνισης των γενετικά μεταλλαγμένων στην Ευρώπη το 1994 δεν έχουν σταματήσει οι αμφιβολίες για την ασφάλεια τους.
Ανησυχίες και αμφιβολίες υπάρχουν για την πρόκληση αλλεργιών στον άνθρωπο και την μεταφορά επικίνδυνων ιών και βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.
Επίσης υπάρχουν φόβοι ότι τα φυτά που  καλλιεργούνται με την δυνατότητα να διασταυρώνονται με πιο άγρια είδη, μπορεί να μεταφέρουν στα δεύτερα την ανθεκτικότητα στα ζιζανιοκτόνα, με απρόβλεπτες συνέπειες για το περιβάλλον.
Υπαρκτός είναι και ο κίνδυνος εξαφάνισης φυλών και ειδών ζώων και φυτών που δεν θα επιλέγονται από τους εκτροφείς και  καλλιεργητές, αφού θα προτιμούν συγκεκριμένες γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα ή απόδοση.
Ο κίνδυνος όμως δεν περιορίζεται στην ένδεια των ειδών και την ισοπέδωση των γεύσεων, αλλά και στην μείωση των διατροφικών αποθεμάτων. Η ύπαρξη πολλών ποικιλιών ενός  φυτού, καθεμίας με διαφορετικά χαρακτηριστικά ιδιότητες ακόμη και συστατικά αλλά και με διαφορετική αντίσταση σε ιούς , βακτήρια και παράσιτα αποτελεί εγγύηση επιβίωσης του ιδίου του είδους.


ΠΟΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ 

Τροποποιημένες γενετικά καλλιέργειες που έχουν είδη λάβει έγκριση και κυκλοφορούν είναι:

H σόγια έχει τροποποιηθεί για αντέχει στο ζιζανιοκτόνο γλυκοφοσάτη.

Το καλαμπόκι μεταλλάχτηκε γενετικά για να καταστρέφεται λιγότερο από το έντομο πυραλίδα και να είναι ανθεκτικότερο σε ζιζανιοκτόνα.

Η ελαιοκράμβη τροποποιήθηκε γενετικά για να έχει μεγαλτύερη αντοχή σε ζιζανιοκτόνα.

Σε φάση πειραματισμού για να τροποποιηθούν γενετικά είναι:

Το ρύζι, μελετάται για την βελτίωση της ανθεκτικότητας του στους παρασιτικούς μύκητες και την ενίσχυση της θρεπτικής του αξίας.

Οι πατάτες μελετώνται με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας τους και της περιεκτικότητας τους σε άμυλο.

Η ντομάτα ερευνάται με σκοπό την αύξηση της περιεκτικότητας της σε αντιοξειδωτικές ουσίες και την μεγαλύτερη αντοχή της σε παράσιτα κια ιούς.



Το ζαχαρότευτλο δοκιμάζεται για να γίνει ποιο ανθεκτικό σε ιούς και ζιζανιοκτόνα.

Το ακτινίδιο δοκιμάζεται με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του και την μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων που προκαλεί σε πολλούς.

Το κεράσι το οποίο μελετάται με σκοπό την της παραγωγικότητας του και την της ανθεκτικότητας του απέναντι σε παράσιτα.

Η ελιά μελετάται για την δημιουργία ανθεκτικότερων φυτών και καλύτερα ελεγχόμενων στην φάση της ανάπτυξης.

Όσο οι ανάγκες του ανθρώπου για τροφή μεγαλώνουν και όσο οι έρευνες προχωρούν ολοένα και περισσότερα τρόφιμα θα αποτελέσουν αντικείμενο ερευνών και  πειραματισμού με σκοπό την γενετική τους μετάλλαξη.
Μπορούν όμως όλες αυτές οι πρακτικές να δώσουν λύση ή μήπως η επέμβαση της επιστήμης με βίαιο τρόπο στην φύση δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από εκείνα που ισχυρίζεται ότι θα μας απαλλάξει;     



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου