Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΥΤΑΡΙΤΙΔΑ ΜΕ ΦΥΤΙΚΑ Κ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ


Τι είναι η κυτταρίτιδα και γιατί / πώς δημιουργείται:

Η κυτταρίτιδα είναι η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό. Οφείλεται στην κακή αιμάτωση και στη διόγκωση των λιποκυψελών στη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος που εμφανίζεται. Ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του και το δέρμα παρουσιάζει μια εικόνα που μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού.

Η κυτταρίτιδα χτυπά τη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών, ανεξάρτητα αν έχουν λίγα ή παραπανίσια κιλά. Σαφώς, η συσσώρευση τοπικού λίπους ευνοεί την εμφάνισή της ή επιδεινώνει την κατάστασή της.

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται συνήθως στους μηρούς, τους γλουτούς, το στομάχι, την κοιλιά, τις γάμπες και στο εσωτερικό των μπράτσων. Αποδίδεται στην καθιστική ζωή, τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα, την ακατάλληλη διατροφή, σε διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος ή σε ορμονικές διαταραχές, σε κληρονομικότητα, στο κάπνισμα, στη συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.

Υπάρχουν τρία ήδη κυτταρίτιδας, που ορίζουν τη σοβαρότητά της:

Η κυτταρίτιδα Α σταδίου, γνωστή και ως ‘χαλαρή κυτταρίτιδα’
[χαμηλού βαθμού, εμφανής μόνο μετά από «τσίμπημα» της περιοχής]

Η κυτταρίτιδα Β σταδίου, που ονομάζεται και ‘οιδηματική’
[μέτριου βαθμού, εμφανής μόνο σε όρθια στάση]

Η κυτταρίτιδα Γ σταδίου, η πιο προχωρημένης μορφής κυτταρίτιδα, που ονομάζεται ‘συμπαγής’
[μεγάλου βαθμού, εμφανής τόσο σε όρθια όσο και σε ξαπλωτή στάση]

Η κυτταρίτιδα είναι ένα φαινόμενο πολυσύνθετο και η αντιμετώπισή της απαιτεί συνεχή και συστηματική προσπάθεια, αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής μας, καθώς και επιμονή και υπομονή.


Συμβουλές διατροφής για εσάς που αντιμετωπίζετε προβλήματα κυτταρίτιδας:

Να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα (4-5 ημερησίως)
Να χάσετε το περιττό σωματικό βάρος, αν είστε υπέρβαρη ή παχύσαρκη.
Να περιορίσετε την κατανάλωση των πηγών νατρίου (επιτραπέζιο αλάτι, έτοιμες σάλτσες, ketchup, μουστάρδα και διάφορα dressings, αλλαντικά, τυριά, λουκάνικα, τουρσί, παστό κρέας και ψάρι, προπαρασκευασμένα τρόφιμα, κατεψυγμένος αρακάς, ψωμί).
Να αντικαταστήσετε το επιτραπέζιο αλάτι με μπαχαρικά, ξύδι, κρασί και χυμό λεμονιού.
Να καταναλώνετε τουλάχιστον δυο μερίδες γαλακτοκομικά με 1-2% λιπαρά ημερησίως.
Να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικετών των τροφίμων, ώστε να αποφεύγετε όσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
Να ρωτάτε για τον τρόπο προετοιμασίας των φαγητών (όταν τρώτε εκτός σπιτιού).
Να καταναλώνετε 2 - 4 μερίδες φρούτων και 4 – 5 μερίδες λαχανικών ημερησίως.
Να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, όσπρια, ρίζες λαχανικών, προϊόντα κριθαριού, βρώμης, λιναριού, πράσινα λαχανικά).
Να επιλέγετε όσο το δυνατόν άπαχο κρέας και να σέβεστε τις οδηγίες του διατροφολόγου αναφορικά με τη χρήση ελαιολάδου.
Να αποφεύγετε τα τηγανητά τρόφιμα, τα crackers, τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα με προσθήκη βουτύρου ή υδρογονωμένων φυτικών λιπαρών κατά την παρασκευή τους. Γενικά, να αποφεύγετε τα λίπη σε στερεά μορφή (κορεσμένα).
Να περιορίσετε την κατανάλωση καφεΐνης, σοκολάτας και κακάο.
Να περιορίσετε ή να διακόψετε το κάπνισμα (το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει διαπιστωθεί να βλάπτει στον συγκεκριμένο τομέα).
Να περιορίσετε τη λήψη οινοπνεύματος 1 - 3 μερίδες ποτού / εβδομάδα.
Να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα, που συντελεί στην αποβολή των κατακρατήσεων. Είναι επιθυμητή η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια της άσκησης και όχι απαραίτητα η ένταση αυτής (π.χ. γρήγορο περπάτημα για περίπου 45 λεπτά 5 φορές την εβδομάδα).


ΜΕΙΓΜΑ ΦΥΤΙΚΩΝ Κ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΚΥΤΑΡΙΤΙΔΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

(αιθέριο έλαιο μάραθου και λεμονιού σε βάση από έλαια κισσού, σημύδας και φυκιών)

Για καλύτερο αποτέλεσμα προσθέστε σε κατακάθι ελληνικού καφέ μερικές σταγόνες από το μείγμα ώστε να γίνει σαν αλοιφή και τρίψτε το επίμαχο σημείο με ένα χοντρό σφουγγαράκι (λούφα) ώστε να γίνει υπεραιμία και να απορροφηθεί καλύτερα από το δέρμα.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΜΙΓΜΑΤΟΣ 

ΦΥΚΙΑ

Περιέχει βρώμιο, ποτάσσιο, φωσφατίνες, αλγίνες, αλγινικό οξύ, μεγάλο ποσοστό ιωδινών και φυσικό οργανικό ιώδιο, θεωρείται το πιο διεισδυτικό έλαιο, γι' αυτό και φθάνει μέχρι την τελευταία στοιβάδα του δέρματος, έχει αντιφλογιστικές ιδιότητες, μαλακώνει την επιδερμίδα, ο συνδυασμός του με τον κισσό θεωρείται ο ιδανικότερος για την κυτταρίτιδα και τη σύσφιξη,


 ΚΙΣΣΟΣ

Θεωρείται το αποτελεσματικότερο λάδι για την κυτταρίτιδα, ελαττώνει τους δυσάρεστους υδρολιπώδεις «σωρούς» του σώματος. Χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόληψη των ευρυαγγείων

Ενεργά συστατικά :
  • Σαπωνίνες: (Hédéragénine glycosides, Hédéracoside C, Hédérine α- και β-) : στοιχείο αδυνατιστικό και αντιφλεγμονώδες.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ :
  • Αντι-κυτταρίτιδικο και αποσυμφορητικό:
  • ΟΙ σαπωνίνες βοηθούν τα αποθηκευμένα λίπη στα λιποκύτταρα  της επιδερμίδας να επιστρέψουν στο κυκλοφορικό σύστημα για να αποβληθούν ή να καταναλωθούν ως πηγή ενέργειας.
  • Συσφικτικό ξανατεντώνει την επιδερμίδα μειώνοντας έτσι τη χαρακτηριστική όψη και υφή «φλούδας πορτοκαλιού».
  • Καταπραϋντικό, ηρεμεί τους ερεθισμούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου