Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΡΙΓΑΝΕΛΑΙΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ & ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ


Μελέτη της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Iωαννίνων, για τις αντικαρκινικές και αντιαιμοπεταλιακές ιδιότητες του ριγανέλαιου.

Δασκάλου Τ1, Καρκαμπούνας Σ1, Πιστοφίδης Α1, Τολιόπουλος Ι1, Αγγουριδάκης Ν2, Μέτσιος Α1, Γέρου Σ3, Ευαγγέλου Α1

1. Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή Παν/μίου Ιωαννίνων
2. Ανοσολογικό Εργαστήριο Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ Θεσ/νίκης,
3. Βιοπαθολογικά Διαγνωστικά Εργαστήρια "Ανάλυση"
Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή Παν/μίου Ιωαννίνων

Εισαγωγή : 
Η καρβακρόλη αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά του αιθέριου ελαίου του φυτού Origanum Vulgaris, γνωστού ως ρίγανη. 

Σκοπός : 
Η διερεύνηση της πιθανής αντικαρκινικής και αντιαιμοπεταλιακής δράσης της καρβακρόλης.

Υλικά - Μέθοδοι : 
i) Αντικαρκινική δράση: Σε 28 υγιείς εθελοντές ελέγχθηκε η λειτουργικότητα των ΝΚ λεμφοκυττάρων με τη μέθοδο της κυτταροτοξικότητας και της κυτταρομετρίας ροής μετά από χορήγηση καρβακρόλης (10-3Μ),
ii) Αιμοπεταλιακή Συσσώρευση (ΑΣ): Στο απομονωθέν πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα 28 υγιών εθελοντών αιμοδοτών έγιναν δοκιμασίες ΑΣ, με διεγέρτες το ADP, τον PAF και το αραχιδονικό οξύ (ΑΑ), απουσία και παρουσία καρβακρόλης σε συγκεντρώσεις 10-4 έως 6,5Χ10-3Μ, σε συσσωρευμόμετρο Ca-500 της Chronolog Co.

Αποτελέσματα : 
i) Η κυτταροτοξικότητα των ΝΚ λεμφοκυττάρων αυξήθηκε κατά μέσο όρο 110% στην αναλογία 25:1, ενώ στις αναλογίες 12,5:1 και 50:1 παρέμεινε σταθερή, 
ii) H AΣ που προκλήθηκε από ADP, PAF και ΑΑ αναστάλθηκε πλήρως όταν η καρβακρόλη προστίθετο σε συγκεντρώσεις 6,5Χ10-3, 4,5Χ10-3 και 6,5Χ10-3Μ αντίστοιχα.

Συμπεράσματα : 
H καρβακρόλη, ουσία με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εμφανίζει αντικαρκινικές και αντιαιμοπεταλιακές δράσεις. Ως εκ τούτου, και κατόπιν περαιτέρω κλινικών μελετών, θα μπορούσε πιθανώς να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά στην θεραπεία και πρόληψη του καρκίνου και των θρομβοεμβολικών νόσων.


Σημειώστε εδώ πως το Ελληνικό αιθέριο έλαιο ρίγανης με βάση τα πιστοποιητικά αυθεντικότητας, περιέχει 78,5% καρβακρόλη και 3,9% θυμόλη, γι αυτό και θεωρείται το καλύτερο στο κόσμο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε καρβακρόλη σε συνδυασμό με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε θυμόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου