Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ



Σε όλο τον κόσμο, τα αιθέρια έλαια παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία και τη φυσική κατάσταση όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό – ίσως, μάλιστα, χωρίς να το γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι!
Αναμφίβολα, τα αιθέρια έλαια μπορούν να ενισχύσουν την υγεία και τη φυσική κατάσταση των αθλητών με πολλούς τρόπους. Η πιο κοινή χρήση τους είναι μέσω μασάζ πριν και μετά την άσκηση. Η τεχνική του αθλητικού μασάζ είναι σχετικά ήπια κι εφαρμόζεται για να τονώσει και να ζεστάνει τους μυς πριν από την άσκηση και για να ανακουφίσει και να επιταχύνει την ανάκαμψη του οργανισμού μετά από έντονη καταπόνηση. Αν και είναι καλό να υπάρχει ένας θεραπευτής ειδικευμένος στο μασάζ, ωστόσο δεν είναι απαραίτητος για να απολαύσει ο καθένας από εμάς τις ευεργετικές ιδιότητες του αθλητικού μασάζ – το να κάνουμε μασάζ οι ίδιοι στον εαυτό μας είναι πολύ συνηθισμένο, ιδιαίτερα για όσους από εμάς δεν έχουν την υποστήριξη που απολαμβάνουν οι κορυφαίες επαγγελματικές αθλητικές ομάδες στον κόσμο! Τα μείγματα αιθέριων ελαίων που χρησιμοποιούνται στο αθλητικό μασάζ είναι απλά, αλλά αποτελεσματικά, με αιθέρια έλαια όπως ο Ευκάλυπτος, ο οποίος τονώνει και αναζωογονεί τον οργανισμό, ανοίγει την αναπνοή και καταπραΰνει τον πόνο, η Λεβάντα, που αποτελεί εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες και ανακουφίζει από τους σπασμούς των μυών, το Δενδρολίβανο, το οποίο τονώνει τον οργανισμό, ενισχύει την αναπνοή, διεγείρει το νου και ζεσταίνει τους μυς, η Μέντα, που ενεργοποιεί και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, το Αγριοκυπάρισσο, το οποίο αποτοξινώνει το σώμα κι επιταχύνει την απομάκρυνση του γαλακτικού οξέως, το Τζίντζερ, το οποίο βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και κατευνάζει τον πόνο, και η Μαντζουράνα, που ηρεμεί τον οργανισμό και ανακουφίζει τους μυϊκούς σπασμούς.
Δεν είναι τυχαίο ότι το αθλητικό θεραπευτικό μασάζ, για την ενίσχυση της απόδοσης και την ανάκαμψη του οργανισμού, σχεδόν πάντα περιλαμβάνει μείγματα για μαλάξεις που αποτελούνται από ευκάλυπτο, γωλθερία και δεντρολίβανο – αιθέρια έλαια που βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος στους μυς και συμβάλλουν στην αναζωογόνηση του οργανισμού, καθαρίζοντάς τον από το γαλακτικό οξύ και άλλες άχρηστες ουσίες που εκκρίνονται έπειτα από έντονη άσκηση και καταπόνηση των μυών.
Πριν την άσκηση και τη συμμετοχή σε αγώνες, τρίψτε απαλά όλο το σώμα  με ένα μείγμα που περιέχει οκτώ σταγόνες Δενδρολίβανου, τέσσερις σταγόνες Λεβάντας και τέσσερις σταγόνες Ευκαλύπτου ανά 30 ml αιθέριου ελαίου βάσης (Το Αμυγδαλέλαιο είναι το πιο κοινό από όλα τα αιθέρια έλαια βάσης που χρησιμοποιούνται στο μασάζ). Το μασάζ πρέπει να είναι αρκετά ζωηρό ώστε να συμβάλλει στη ροή του αίματος αλλά όχι πολύ βαθύ ώστε να προκαλεί πόνο – γενικά εφαρμόζονται γρήγορες αλλά ελαφριές κινήσεις. Μετά την άσκηση, δοκιμάστε ένα μείγμα από οκτώ σταγόνες Λεβάντας, τέσσερις σταγόνες Αγριοκυπάρισσου και τέσσερις σταγόνες Μαντζουράνας ανά 30 ml αιθέριου ελαίου βάσης. Σε αυτήν την περίπτωση, εφαρμόζονται δυνατότερες και γρηγορότερες κινήσεις με κατεύθυνση την καρδιά ή το κέντρο του σώματος. Το τρίψιμο μετά την άσκηση μπορεί σίγουρα να είναι βαθύτερο, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην προκληθούν περαιτέρω ερεθισμοί και φλεγμονές στις ευπαθείς ή σφιγμένες περιοχές – δουλέψτε σε αυτές ακόμα βαθύτερα όταν το σώμα πρέπει να ανακάμψει σε μια ή δυο μέρες.
Σε πολλά αθλήματα, είναι απαραίτητες συχνά ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες λόγω κοψιμάτων και γδαρσιμάτων, μελανιών, διαστρεμμάτων κι εξαρθρώσεων. Τα αιθέρια έλαια μπορούν να αποδειχθούν πανίσχυροι θεραπευτές του δέρματος, των μυών και του συνδετικού ιστού. Πολλά αιθέρια έλαια είναι γνωστά για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση τους και περιέχουν συγκεκριμένα μόρια που σηματοδοτούν την αναγέννηση του ιστού. Και, φυσικά, υπάρχει και η ανακουφιστική από το στρες αρωματοθεραπευτική πλευρά τους, που ενισχύει ακόμα περισσότερο τη θεραπευτική διαδικασία.
Για να αντιμετωπίσετε μελανιές και διαστρέμματα, το αιθέριο έλαιο Ελίχρυσου είναι κυριολεκτικά ασυναγώνιστο. Ο Ελίχρυσος (γνωστός ως Αθάνατο έλαιο), όπως σημειώνει ο Dr. Kurt Schnaubelt στο έργο του ‘Advanced Aromatherapy’, είναι «αναμφίβολα ένα από τα πιο εκπληκτικά αιθέρια έλαια. Η πραγματικά μοναδική χημική σύνθεσή του σε συνδυασμό με τη γενική ικανότητά του να διεισδύει στον ιστό και στο κυκλοφορικό σύστημα προσφέρουν κάποιες πραγματικά θεαματικές θεραπείες. Χρησιμοποιούμενο για μελανιές, διαστρέμματα κι εξαρθρώσεις αστραγάλων – που συνήθως συνοδεύονται από πρήξιμο κι αιμορραγία – αυτό το έλαιο αποδεικνύεται στην πράξη ένα θαυματουργικό γιατρικό». Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αδιάλυτο όταν χρειάζεται άμεση ανακούφιση και να διαλυθεί για τις επόμενες, επαναλαμβανόμενες εφαρμογές του. Αν και δεν υπάρχει κάποιο υποκατάστατο των θεραπευτικών ιδιοτήτων του, ο Ελίχρυσος είναι σπάνιος και το αιθέριο έλαιό του σχετικά ακριβό. Η διάλυση του ελαίου του σε έλαια βάσης, όπως το τζοτζόμπα, σε ποσοστό 10% δεν περιορίζει τη θεραπευτική αποτελεσματικότητά του αλλά τη διευρύνει ακόμα περισσότερο καθώς με αυτόν τον τρόπο εξατμίζεται λιγότερο. Εφαρμόστε το αιθέριο έλαιο του Ελίχρυσου ή μείγμα με αυτό στις πάσχουσες περιοχές ανά τακτά διαστήματα, εναλλάσσοντάς το με εφαρμογές πάγου στα πρώτα στάδια, εάν κριθεί απαραίτητο.
Δεδομένου ότι οι συνηθέστεροι από όλους τους αθλητικούς τραυματισμούς είναι τα κοψίματα και τα γδαρσίματα, στα οποία οι αθλητές όλων των ηλικιών εκτίθενται, ένα μείγμα από δύο ευρέως διαθέσιμα και οικονομικά αιθέρια έλαια μπορεί να αποτελέσει μια θαυμάσια εναλλακτική στα φαρμακευτικά σκευάσματα για την αποτροπή της μόλυνσης και την ανακούφιση του πόνου. Η Λεβάντα, το αιθέριο έλαιο που σήμανε την επανάσταση στη σύγχρονη αρωματοθεραπεία μέσω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του όσον αφορά τραύματα, και το Τεϊόδεντρο, που αποστάζεται από ένα φυτό που χρησιμοποιείται από παλιά από τους ιθαγενείς της Αυστραλίας για τις θεραπευτικές ιδιότητές του, συνδυάζονται εξαιρετικά για αυτές τις πληγές. Απλά, έχετε πάντα εύκαιρο ένα μπουκάλι με αυτά τα έλαια αναμεμειγμένα ισομερώς. Αφού η πληγή καθαριστεί καλά, εφαρμόστε το μείγμα απευθείας πάνω στην πληγή και καλύψτε την με έναν επίδεσμο ή γάζα. Εάν το μείγμα είναι πολύ έντονο για τις μικρές πληγές, απλά απλώστε το στην ίδια τη γάζα πριν καλύψετε την πληγή.

Τέλος, εκτός από τις άμεσες «αθλητικές» τους χρήσεις, τα αιθέρια έλαια υποστηρίζουν τόσο την υγεία όσο και τη φυσική κατάσταση του αθλητή ώστε να έχει άριστη επίδοση. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να βρει πολύτιμους σύμμαχους στα αιθέρια έλαια που διαχέονται στην ατμόσφαιρα καθαρίζοντάς την, όπως ο Ευκάλυπτος, το Τεϊόδεντρο, το Θυμάρι, το Δενδρολίβανο και το Λεμόνι, τα οποία απολυμαίνουν τον αέρα και αποτρέπουν τη μετάδοση ασθενειών. Άλλη μια αποτελεσματική μέθοδος ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η εφαρμογή αιθέριου ελαίου Νιαουλί απευθείας πάνω στο σώμα μετά από ένα ζεστό ντους. Για αυτό το σκοπό, ένας από τους κορυφαίους ιατρικούς αρωματοθεραπευτές της Αμερικής συνιστά μαλάξεις στο δέρμα χρησιμοποιώντας δέκα με είκοσι σταγόνες Νιαουλί.
Η Αρωματοθεραπεία αποτελεί ένα πολύτιμο «όπλο» για την προάσπιση της υγείας, της φυσικής κατάστασης και της απόδοσης των αθλητών. Εξάλλου, έτσι είναι η αρωματοθεραπεία – εάν ένα συγκεκριμένο άρωμα ή αιθέριο έλαιο μας ασκεί έλξη, πιθανότατα εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή θα μας ευεργετεί κιόλας. Αντίθετα, εάν είναι πολύ έντονο ή ενοχλητικό, εκείνη τη δεδομένη στιγμή θα είναι ασυμβίβαστο με τη χημεία του σώματός μας. Με λίγη έρευνα και πειραματισμό, μπορούμε σίγουρα να βρούμε μια θέση για τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις των αιθέριων ελαίων τόσο στο αθλητικό πρόγραμμά μας όσο και στη διατήρηση της φόρμας μας, είτε είμαστε επαγγελματίες αθλητές, είτε απλά λάτρεις του αθλητισμού και της άσκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου